Het gras aan de overkant is altijd groener

Abū Hurayrah leverde over dat de boodschapper van Allah ﷺ zei: “Het Laatste Uur zal niet aanbreken voordat rijkdom zo overvloedig wordt totdat een man de Zakāt (armenbelasting) van zijn bezit neemt en hij niemand kan vinden om het van hem aan te nemen, en totdat het land van Arabië verandert (let. weer terugkeert) in weilanden en rivieren.” (Ṣaḥīḥ Muslim 157c, Boek 12, Ḥadīth 76)


Het groen van het Arabische schiereiland zal naar verwachting in de nabije toekomst werkelijkheid worden met groot enthousiasme en de druk van Saudische Projecten om zijn toezeggingen op het gebied van klimaatverandering na te streven door zijn milieubescherming en energietransitieprogramma’s te vergroten, zoals het “Saudi Green Initiative” en het “Middle East Green Initiative.” Die projecten werden vorig jaar voor het eerst aangekondigd door kroonprins Mohammed Bin Salman. Het “Middle East Green Initiative” werd vorig jaar gelanceerd met als doel de koolstofemissies van regionale koolwaterstofproductie met meer dan 60 procent te verminderen. Dit om 50 miljard bomen te planten in het Midden-Oosten en een gebied te herstellen dat overeenkomt met 200 miljoen hectare gedegradeerd land. Bron: https://theislamicinformation.com/blogs/hadith-of-prophet-muhammad-pbuh-greenery-in-arab-came/

Dit laat mij tevens even aan wat anders denken…


Ik droomde een aantal jaren geleden dat ik een les bijwoonde in de moskee Haraam in Mekka, vervolgens nam ik deel aan het gezamenlijke gebed en daarna ging ik wandelen in een gebied rondom de moskee. Dat hele gebied waar ik toen liep was volledig bedekt met bijzonder mooi groen gras wat ik nog nooit eerder had gezien (qua kleur en helderheid). Ik zag jonge gazellen (antilopen) links en rechts van mij grazen op het gras. Ik zag onze oude imam van de moskee in Sittard ook daar lopen. Hij zag mij en we liepen naar elkaar toe en we begroetten elkaar. Hij vroeg of ik met hem mee wou lopen, dus ik volgde hem. We liepen beiden op een normaal tempo (wandelend), maar ik kon hem helemaal niet bijhouden. Bij iedere stap die ik zette, leek het erop dat hij steeds verder weg raakte van me. De imam was oud en slecht ter been en ik nog gezond en fit, en toch kon ik hem niet bijhouden. Voordat ik het wist, verdween hij in de verte totdat ik hem niet meer kon zien. Daarna werd ik wakker.

Een paar weken later na het Jumu’ah gebed sprak ik de imam nog en dat deed ik vaker na het gebed. Eigenlijk riep hij mij altijd na het gebed om even gezellig te kletsen waarbij hij mijn hand vasthield en altijd wel iets van wijsheid meegaf. Onze imam was gepensioneerd en leidde het gebed al een paar jaar niet meer. Ik vertelde hem over die droom, dat ik hem daar had ontmoet op een pad dat een groen weiland doorkruiste met gazellen en dat ik hem niet kon bijhouden. Ik vroeg hem wat dit zou kunnen betekenen. Hij hief zijn handen hoog en prees Allāh met “Subḥān Allāh” en hij zei “Khair in shā Allāh”. Nog geen paar weken later was onze imam overleden. Dit ontroerde mij enorm en is mij altijd bijgebleven. Ik heb het altijd geïnterpreteerd dat het voor hem goed nieuws was van Allāh en dat ik slechts de boodschapper was van dat goede nieuws. Wa Allāhu ta’āla A’lam.

Allāh zegt in de Qur’ān:

“Zij zijn degenen van wie de beloning de vergiffenis van hun Heer is, en tuinen waaronder rivieren stromen, voor eeuwig (vertoeven zij) daarin. Hoe geweldig is de beloning voor degenen die goed doen.” (2:136)

“En degenen die geloven en goede daden verrichten zullen in tuinen worden toegelaten waaronder rivieren stromen, voor eeuwig (vertoeven zij) daarin, met de Toestemming van hun Heer. Hun groet daarin zal zijn: ‘Salām.’” (14:23)

“Waarlijk, de godsvruchtigen zullen zich in tuinen en bij waterbronnen bevinden. (Er zal tegen hen gezegd worden:) ‘Treed het (d.w.z. Paradijs) binnen in vrede en (in) veiligheid.’” (15:45)

Het gras aan ‘de overkant’ is blijkbaar toch altijd groener…

Huidige gebieden in Mekka met verassend veel groen en vegetatie: https://www.middleeastmonitor.com/20230109-saudi-arabia-makkah-mountains-turn-green-after-heavy-rain/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: