Zelfvertrouwen vergroten in 11 stappen

1. Blijf niet hangen in het verleden

2. Verander je overtuigingen

3. Ontwikkel je vaardigheden door repetitie

4. Vallen en weer opstaan is geen probleem

5. Ga je angsten tegemoet

6. Zit minder in je hoofd en meer in je lichaam

7. Beter elke dag een beetje met consistentie

8. Wees jezelf en omarm jezelf voor wie jij bent

9. Stel grenzen en wees assertief

10. Blijf uniek

11. Blijf in het Nu

1. Blijf niet hangen in het verleden

Het blijven vasthouden aan het verleden en met name als het gaat om de vervelende ervaringen is iets wat jou niet dient. Het houdt alleen maar je angsten in stand, zowel je patronen als overtuigingen. Verwerk je emoties uit het verleden, laat het verder los en blijf niet overtuigd van eventuele beperkingen met de gedachte dat dit je identiteit is.

2. Verander je overtuigingen

Een overtuiging is niet gelijk aan de waarheid. Het is maar een overtuiging. Dat wat jij gelooft, dat zal zich ook zodanig manifesteren. Ben je overtuigd dat je iets nooit zult leren, dan ga je het ook nooit leren. Je programmeert op deze wijze je onderbewustzijn. Gedachten zijn krachten, dus overtuig jezelf dat je iets kunt bereiken. Verbuig negatieve gedachten om naar positieve gedachten. Het geloof in jezelf is daarbij je grootste kracht.

3. Ontwikkel je vaardigheden door repetitie

Een goede en effectieve manier om zelfvertrouwen te kweken is door bepaalde vaardigheden goed te trainen en te blijven herhalen. Wordt een specialist van één ding en blijf dit oefenen. Als je iets een aantal keren doet, dan word je er steeds beter in en krijg je ook meer zelfvertrouwen. Het is gewoon een kwestie van vaardigheden ontwikkelen, ervaring opdoen en voorbereid zijn. Denk maar eens aan als je bijvoorbeeld een presentatie zou moeten geven voor een groep mensen. Als je de inhoud van de presentatie van buiten leert en je verhaal goed oefent, dan wordt je zelfvertrouwen groter en ga je steeds minder aan jezelf twijfelen.

4. Vallen en weer opstaan is geen probleem

De beste leerschool is vallen en weer opstaan. Ben niet bang om fouten te maken en omarm jezelf met al je tekortkomingen. Het maken van fouten is een belangrijk leerproces. Fouten maken is niet iets om je voor te schamen. Door fouten te maken ontwikkel jij juist je vaardigheden.

5. Ga je angsten tegemoet

In het verlengde van wat ik net zei is het niet erg om fouten te maken, want zo zul jij je angsten overwinnen. Ga daarom je angsten tegemoet en onderzoek waarom je angst hebt voor iets. Zoek het op en kom uit je comfortzone. Als je in je angst blijft zitten, dan rem jij jezelf alleen maar af. Angsten worden voornamelijk gevoed vanuit je ego en aannames of wat anderen misschien van jou zullen denken.

6. Zit minder in je hoofd en meer in je lichaam

Als er iets is wat je zelfvertrouwen een boost geeft, dan is dat door uit je piekerende hoofd te blijven en te aarden met je lichaam. Wees dus in je lichaam, want daar zit uiteindelijk de intelligentie waar je alles mee voor elkaar moet krijgen. Dit kun je o.a. leren door te mediteren. Wil je zelfvertrouwen? Zoek het in je lichaam. Niet in je hoofd. Wat meer bewegen, dansen of eens gek doen. Ben niet altijd bezig met dingen regelen, serieuze zaken, geldzaken of alles zo perfect mogelijk voor elkaar proberen te krijgen. Neem ook tijd voor luchtige momenten en gewoon eens wat plezier te hebben.

Als er iets is wat je zelfvertrouwen een boost geeft, dan is dat door uit je piekerende hoofd te blijven en te aarden met je lichaam. Wees dus in je lichaam, want daar zit uiteindelijk de intelligentie waar je alles mee voor elkaar moet krijgen.

7. Beter elke dag een beetje met consistentie

Stel voor jezelf realistische doelstellingen en bouw het langzaam op, elke dag beetje bij beetje. Beter elke dag een beetje en consistent, dan te veel hooi op je vork nemen en onrealistische doelstellen proberen na te streven. Als je net begint aan een hardloopschema, dan bouw je dat ook rustig aan op en ga je niet direct een halve marathon lopen. De kracht zit ‘m in de consistentie en het opbouwen van laagjes.

8. Wees jezelf en omarm jezelf voor wie jij bent

Wees jezelf en accepteer jezelf. Jezelf anders voordoen dan je bent brengt je helemaal niets en is erg vermoeiend. Laat die maskers vallen en laat zien wie je werkelijk bent. Uiteindelijk val je toch door de mand en zien mensen het toch. Je bent mooi zoals je bent en jij mag er zijn. Ben trots op degene die je bent.  

9. Stel grenzen en wees assertief

Wie assertief is en zijn grenzen durft aan te geven, is automatisch een zelfverzekerd persoon. Assertiviteit betekent dat je vanuit rust en zelfvertrouwen voor jezelf opkomt en voor datgene waarin je gelooft. Dit is belangrijk, want als jij je grenzen niet aangeeft, houd jij jezelf tegen om dat te doen wat je eigenlijk graag wilt bereiken.

10. Blijf uniek

Je hebt zóveel redenen om je goed te voelen over jezelf, en dat komt omdat jij helemaal uniek bent! Jij bent jij en er is geen ander persoon zoals jij in de wereld. Blijf bij jezelf. Bewandel jouw pad op jouw manier, wat voor jou goed voelt. Jij hebt een eigen smaak en je eigen voorkeuren. Blijf in je uniekheid waarbij jij jezelf omarmt met je imperfecties en mild blijft naar jezelf. Straf jezelf niet, maar ben wel eerlijk naar jezelf. Als jij jezelf weet te omarmen met barmhartigheid en vooral met oprechtheid, dan blijf je ook uniek.

11. Blijf in het Nu

Als je blijft hangen in het verleden, dan blijf je in de emotie van angst en ga je allerlei patronen aannemen waardoor je bepaalde gewoontes in stand houd, die jou niet zullen dienen. Dit zorgt er tevens voor dat je teveel over de toekomst gaat nadenken en aannames zult hebben over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. De meeste mensen voorspellen namelijk de toekomst op basis van hun verleden. Dus blijf in het Nu, minder in je hoofd en meer in je lichaam – en daarmee bedoel ik je hart. Het gaat erom wat je Nu voelt en niet wat je vroeger hebt gevoeld of denkt te gaan voelen in de toekomst. Op deze wijze ontstaat er wat meer balans tussen lichaam en geest waarbij veel positieve energie vrijkomt om je te ontwikkelen en je unieke karakter beter te ontdekken.

Zakariya Bosmans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: