Blogs/columns

Het memoriseren van de Koran is niet moeilijk of zwaar (qantara.nl)

Als je denkt dat het memoriseren van de Koran alleen weggelegd is voor kinderen, voor Arabisch-sprekenden of voor mensen met een goed geheugen, dan vergis je je. “Het memoriseren van de Koran is niet moeilijk of zwaar,” legt docent en schrijver Zakariya Bosmans uit. Hij draagt dat ook actief uit met zijn cursus ‘Mijn vriendschap met de Qur’ān’. Uiteindelijk doel: In vijf jaar tijd de hele Koran leren memoriseren. Zakariya heeft daarvoor een plan van aanpak, een schema en een workshop gemaakt.

ZAKARIYA BOSMANS

Zelf is Zakariya – die zich in 1995 tot de islam bekeerde – al jaren bezig met het memoriseren van de Koran. Toen hij op zijn Facebookpagina vertelde over de cursus intensief Arabisch die hij aan het opzetten was, bleek juist het memoriseren van de Koran bij velen bovenaan het wensenlijstje te staan. “Zelf ben ik ook nog geen hafidh (iemand die de Koran uit zijn hoofd kent), maar ik ben al wel jarenlang bezig en ken de verschillende methodes die gebruikt worden, zoals in Jemen en Marokko. Om te laten zien hoe je het memoriseren kunt aanpakken – ook als je weinig tijd hebt – maakte ik een reader en een workshop. Ik wil anderen motiveren op basis van de kennis en ervaringen die ik zelf heb opgedaan.”

De plek waar het allemaal gebeurt is de Facebook-groep ‘Mijn vriendschap met de Qur’aan’. Er zijn inmiddels een paar honderd moslims lid en dagelijks komen er nieuwe mensen bij. De motiverende woorden in de posts die geplaatst worden door de beheerders én de leden, raken het hart. Als je ze leest, wil je ook meedoen.

“Je doet het voor Allah”

Het belangrijkste is volgens de docent dat je beseft dat je het memoriseren voor Allah alleen doet. “Er is maar één reden dat je de Koran memoriseert, namelijk dat het voor Allah is. Dat is de sleutel tot succes. Als je middenin de nacht wakker wordt om te bidden en te memoriseren, zeg dan tegen jezelf: ‘Voor wie sta ik nu op? Voor wie ga ik nu wudu (rituele wassing) verrichten? Wie ga ik nu aanbidden? Voor wie ga ik nu memoriseren?’ Vervolgens zeg je: ‘Allaaaah!’”

“Zeg (o Mohammed): ‘Waarlijk, mijn gebed; mijn offer; mijn leven en mijn dood zijn voor Allah, de Heer der Werelden.’”(Koran, 6:162)

Persoonlijke groei en geluk door memoriseren

En als hij het over de sleutel tot succes heeft, bedoelt hij dat Allah je leven zal veranderen en verbeteren. Je zult persoonlijke groei meemaken en geluk ervaren. “Het is haalbaar voor iedereen en is niet afhankelijk van je intelligentie,” zegt Zakariya. “Belangrijker voor persoonlijke groei en geluk zijn persoonlijke eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline, lef hebben, omgaan met tegenslagen en steun durven te vragen.”

Volgens hem is het belangrijk als moslim om een groei-mindset te hebben. “Psychologe Carol Dweck (red. van de Stanford University) legt uit dat we als mensen een vaste mindset of een groei-mindset hebben. Een vaste mindset is geloven dat je persoonlijke eigenschappen vaststaan en dat je het moet doen met de kwaliteiten die je hebt. Mensen met een groei-mindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je hersenen zijn continu in ontwikkeling; hoe meer je ze prikkelt, des te meer groei je kunt gaan ervaren.”

HET MEMORISEREN VAN DE KORAN IS NIETS ANDERS DAN SPIRITUEEL TRANSFORMEREN

Oude patronen doorbreken

Als je mindset gaat groeien zul je oude patronen doorbreken, zo legt Zakariya uit. “Het memoriseren van de Koran is niets anders dan spiritueel transformeren en zal een positieve invloed hebben op jouw leven.” Oude patronen doorbreken houdt ook in oude negatieve gedachten die jou naar beneden halen blokkeren of ombuigen naar positieve gedachten. “Buig ze om naar iets positiefs, want jouw onderbewustzijn neemt alles aan wat jij tegen jezelf zegt of wat jij aan gedachten in je hoofd hebt. Jouw overtuiging van iets wordt direct overgenomen door je onderbewustzijn. Als jij tegen jezelf zegt: ‘Dit gaat mij nooit lukken’ dan registreert je onderbewustzijn dit en wordt in jouw database, in jouw systeem opgeslagen, met als gevolg dat je gaat falen.”

“Mijn leraar zei altijd: ‘Gedachten zijn krachten.’ Onderschat dus niet wat jouw gedachten voor een impact kunnen hebben op de uitvoering van jouw acties. Diep in je onderbewustzijn liggen een onbegrensde wijsheid, macht en mogelijkheden te wachten op het moment waarop je ze wilt gaan ontwikkelen en gebruiken. Dankzij de wijsheid van je onderbewustzijn kun je als een magneet de juiste dingen aantrekken in jouw leven. Dit is niets anders dan een natuurkundig principe dat je moet zien te begrijpen en waar je op een positieve manier gebruik van kunt maken.”

Elke letter is een beloning

Belangrijk is de realisatie dat het luisteren naar de Koran, het lezen, reciteren en memoriseren van de Koran daden van aanbidding zijn. “Vanaf de eerste tot de laatste dag dat jij een letter uit de Koran (op)leest, aanbid jij Allah. Elke recitatie, elke memorisatie en elke poging daartoe blijft een recitatie. En het reciteren van de Koran is een daad van aanbidding waar je voor wordt beloond,” aldus de docent.  

De profeet, vrede zij met hem, heeft gezegd: “Degene die één letter leest uit het Boek van Allah, zal één beloning ontvangen en elke beloning wordt vermenigvuldigd met tien. En ik zegt niet Alif-Lam-Mim is één letter, maar Alif is één letter, Lam is één letter en Mim is één letter.” (at-Tirmidhi)

De boodschapper van Allah, vrede zij met hem, heeft gezegd: “De expert van de Koran is met de nobele engelen. Degene die stottert tijdens het reciteren van de Koran en het moeilijk vindt, krijgt een beloning in tweevoud.” (al-Boechari, Moeslim, Aboe Dawoed, an-Nasa’i en Ibn Majah).

Het memoriseren van de Koran is dus niet moeilijk of zwaar. Zakariya: “Het heeft gewoon tijd nodig. Het heeft een plan van aanpak nodig. Je moet eerst eens goed begrijpen waar je aan gaat beginnen. Vervolgens dien jij jezelf te overtuigen dat je dit gaat lukken. Je moet er volledig van overtuigd raken dat jij de Koran gaat memoriseren binnen nu en vijf jaar. En dat is echt mogelijk.”

Geschreven door NORA NABER (qantara.nl)

Zie hieronder het originele bericht op de website van qantara.nl:

Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s